Computer

Mijn computers door de jaren heen

Spectrum 48k

Rond 1980 heb ik met veel plezier met de Spectrum van Sinclair gespeeld (48k geheugen!). Hiermee kon je zelfs tekstverwerken (programma Tasword) en heel aardig bijvoorbeeld een ledenbestand van een vereniging bijhouden, en natuurlijk spelletjes (ook onze kinderen speelden ermee). En dat alles met 48k geheugen (geen harde schijf; alleen 48k geheugen en een processor!). 
Programma's laden deed je toen met een cassettebandje. De Spectrum club van het werk had een echte floppy drive besturingskaart kaart ontwikkeld, waardoor wij de programma's op een 5 1/4 inch floppy konden opslaan! Dat was een geweldig ding.

  • Braille Vertalen met de Spectrum 48k

Met dat computertje  heb ik nog twee blinde kinderen kunnen helpen door het ontwikkelen van een Braille vertaalprogramma. Dat programmeerde ik in BASIC. Een compiler zorgde ervoor dat het programma snelheid kreeg. Hiermee kon de onderwijzer op de 'gewone' plaatselijke basisschool in normale tekst lezen (op een TV scherm en printertje), wat deze kinderen op de Braille machine schreven. Het voordeel voor deze kinderen was, dat zij niet meer naar het blinden instituut hoefden en op een normale school de laatste 4 jaar van de basis-schooltijd af konden maken, in hun eigen woonplaats.

  spectrum Dit is dus zo'n beroemde Spectrum computer! 

Later kwamen er meer professionele programma's en apparaten op de markt voor blinden. Tegenwoordig hebben de blinden minimaal een notebook met Braille leesregel (hiermee kun je twee kanten op; dus van Braille naar ASCII tekst en van ASCII tekst naar Braille). De door mij ontwikkelde 'Spectrum Braille vertaalmachine' (computertje, cassette recorder voor het laden van het programma, en printertje, ingebouwd in een Samsonite koffer) kostte toen aan materiaal ongeveer fl.1200,-, waarvan fl. 750,- al werd opgeslokt door de Spectrum computer. Deze koffercomputer moest je aansluiten op een TV en op de Braille machine. In deze Braille machine had ik wat micro switches ingebouwd, die de standen van de toetsen aftastten (een Braille teken bestaat uit 6 puntjes). Het programma was natuurlijk gratis; je hebt een hobby of je hebt het niet!

Philips computer

Na het spectrum tijdperk heb ik nog enkele jaren een MS-DOS computer van Philips gehad, met wel TWEE floppy drives (5 1/4 en 3 1/2 inch) en een groen monitorscherm (heel modern). Dat werd hoofdzakelijk voor tekstverwerking (WordPerfect) en spelletjes gebruikt. Zo'n Philips-ding gaat vanzelf kapot; dus dan maar in de vuilnisbak ermee (geen onderdelen meer voor te krijgen).

Windows Computer

Na 15 jaar (in 2000) heb ik een MS-Windows computer aangeschaft (pentium III). Het besturingssysteem van Microsoft is inderdaad gammel. Op het werk gebruikte  ik al jaren computers met het Unix besturingssysteem (Sun-stations in een netwerk; meer het professionele werk). Dat windows is een heel verschil met het stabiele professionele Unix! Maar ja, alles went, zelf het werken met producten van Bill Gates!
De komst van een kleinkind deed mij ertoe besluiten te gaan (video)filmen, waarbij ik de computer wilde hebben voor montage van de filmpjes. Naast het video werk is het leuk weer eens lekker te kunnen 'computeren'.

Het plan was dus video te monteren, dat betekent: zo snel mogelijk, zoveel mogelijk geheugen en zo groot mogelijke harde schijven. Voor video montage kan je daar geen genoeg van hebben. Hoe sneller en groter geheugen (schijven), hoe beter. 
Het werd  (nu kan het nog veel sneller en nog meer geheugen; niets veroudert zo snel als een computer):computer

  • Pentium III, 533 MHz,128 MB, 13 GB harde, 20 GB 7200 rpm  harde, TNT2  32 MB VGA, soundblaster PCI128.
  • Studio DC10plus capture kaart.
  • Studio DVplus capture kaart.
  • Printer en Scanner.

De digitale DVplus kaart heb ik er pas in januari 2001 in laten zetten. Dit om de digitale uitgang van de Sony camera direct te kunnen gebruiken (achteraf had ik beter een andere kaart kunnen kopen, i.p.v. deze twee). De DC10plus kon ik nog gebruiken om analoog video (video van video recorder/TV) op te nemen.

Toen kwam de wens van een DVD brander. De 533 MHz van deze computer zal dan niet meer voldoende zijn, waardoor er dan ook een nieuwe computer moest komen. Het opnemen op VHS band van mijn filmpjes zal dan afgelopen zijn.

Notebook

Eind 2003 was het zover om weer een nieuwe computer aan te schaffen. Nu eens een notebook van Acer. Een externe DVD brander (+ en -) completeert het systeem. Bij de vorige computer was de filosofie zo snel mogelijk en zoveel mogelijk geheugen. Deze filosofie heb ik nu weer gehanteerd. De configuratie is nu als volgt:

  • 17" SXGA TFT LCD
  • Pentium IV, 3.06 GHz,1GB intern geheugen,
  • 120 GB harde schijf,  7200 rpm.Laptop
  • nVIDIA GeForce Go5600, 64 MB
  • IEEE 802.11b wireless LAN
  • 2 firewire aansluitingen
  • 4 USB2 aansluitingen
  • S-video OUT
  • parallel/serie poorten, e.d.
  • Combi drive (DVD/CD-RW drive)
  • floppy drive, flash card reader

De NEC 1300 A DVD brander is in een USB2 kastje geplaatst dat een eigen voeding heeft. Met een USB kabeltje steek je de DVD brander in de notebook.

Ideaal zo'n grote harde schijf. Nu kan je meerdere projecten onder handen hebben zonder last te hebben van een volle schijf. Met twee extra externe harde schijven van in totaal 80 GB voor back-ups moet het toch wel voldoende zijn.
Maar ja, hoe lang zal het duren voordat ook deze te klein zullen zijn voor mijn video gepruts?

Notebook no 2

In 2007 kwam er, ten gevolge van de aanschaf van een nieuwe filmcamera, een tweede notebook bij. Deze camera, die met Adobe Premiere Elements moest werken, was de oorzaak van deze aanschaf. Natuurlijk is deze computer weer veel sneller, meer geheugen en grotere harde schijf. Deze heeft de volgende eigenschappen:

  • Intel (R) Core (TM) 2 Duo CPU, T5250 @ 1,50 GHz
  • Hard Disk  130 GB
  • Geheugen       2 GBlaptop

Dit was echter een Vista computer. Dat besturingssysteem gaf veel ergernissen; hoe vaak ik het blauwe scherm niet gezien heb, weet ik niet, maar wel heel vaak! Alle poespas van dat Vista heb ik uitgeschakeld, maar echt lekker werken met video bewerking deed het toch niet. Het XP notebook was wel trager met Adobe Premiere Elements, maar wel bedrijfszekerder. Het blijft dus knoeien met die Bill Gates troep...

Apple tijdperk

- iMac 20 inch

Eind 2008 kwam er na veel dubben toch een Apple computer. Die zou veel stabieler zijn. Professionals gebruiken altijd een Mac voor video. Stabiel is het zeker! Het besturingssysteem ' Leopard' heeft heel veel mooie faciliteiten, waar Microsoft jaloers op kan zijn (en is). Super snel! Opstarten gaat snel, zeker vanuit de ' sluimer' mode.
De eigenschappen zijn:iMac

  • 20"  2,66GHz
  • Intel Core 2 Duo
  • 4 GB geheugen
  • 320 GB harde schijf
  • ATI Radeon HD 2600 PRO met 256 MB

Verder hangt er een time machine aan, voor het maken van automatische backup's van de iMac.

Het leuke is dat je met deze iMac ook Windows kunt draaien. De harde schijf had ik toen in 2 gelijke delen gesplitst, de ene helft voor Windows XP en de andere helft voor OS Leopard. Windows XP werkt op deze iMac zelfs beter dan op een windows computer (ik had nog nooit een blauw scherm gehad).
Waarom weer Windows? iMac is toch beter? Klopt, maar voor de programma's Office2000, Adobe Photoshop, FrameMaker, premiere Elements, had ik nog geen vervanger, dus voor mijn teksten, websites en foto/filmbewerking kon ik voorlopig met de vertrouwde programma's werken. Langzaam maar zeker schakelde ik over op iMac versies. Surfen, e-mail, adresboek, agenda, filebeheer, e.d. werken fantastisch op het OS van Apple. Het bladeren door foto's is 'spectaculair'  te noemen en super snel.

Tegenwoordig (mei 2009) gebruik ik op het iMac besturingssysteem het programma OpenOffice (gratis), als vervanger voor Office2000. Ook het programma GIMP (eveneens gratis) is een prima vervanger voor Adobe Photoshop. Verder gebruik ik nu DreamWeaver op het Mac OS, waardoor ik verlost ben van het verouderde en slechte Frontpage van Office2000.
Het laatste dat ik toen nog deed met Windows op de Mac was video bewerking met Adobe Premiere Elements.

Zomer 2010 heb ik XP helemaal van de Mac verwijderd. Het video montage programma iMOVIE is makkelijker dan ik dacht en werkt snel, feilloos, zeer stabiel en met spectaculair resultaat.

In 2019 worden de updates van het besturingssysteem gewoon uitgevoerd op dit oude beestje. Alles werkt perfect en blijft gewoon werken na elke update. Nieuwtjes waarvoor modernere hardware nodig, kunnen natuurlijk niet werken en worden dan ook niet geïnstalleerd.
Dat is toch heel wat anders dan de ellende van Windows, dat steeds een "nieuw" besturingssysteem moet uitgeven (XP, Vista, 7, 8, 9, 10) met steeds weer HEEL VEEL kinderziektes en ergernissen!macbook

- Macbook Pro

In 2010 hebben we voor Inge een Macbook Pro aangeschaft. Nu heeft ieder een Mac en hoeven we niet op elkaar te wachten. Alles is nu "Apple" wat de klok slaat!

Inmiddels (2020) is het besturingssysteem opgewaardeerd via "Snow Leopard" tot "El Capitan" (versie 10.11.6). Een nieuw besturingssysteem voor een MAC kost niets! Alles werkt perfect en blijft gewoon werken na elke update.

- iMac 27 inch

In 2014 kwam dan een 27 inch iMac. Inge kreeg mijn 20 inch iMac (volgens mijn broer een afgekloven appel), waardoor zij meer ruimte heeft op het beeldscherm dan op de Macbook Pro.
De 27 inch iMac heeft de volgende eigenschappen:27 inch

- 3,4-GHz quad-core Intel Core i5
- Turbo Boost tot 3,8 GHz
-16 GB geheugen (2x8 GB)
- Harde schijf (Fusion drive) van 3 TB
- NVIDIA GeForce GTX 775M met 2 GB videogeheugen

Super snel. De Fusion drive is een combinatie van SSD (flashopslag) en een normale hard disk. De programma's die je het meest gebruikt zet Apple automatisch in de SSD, waardoor opstarten net zo snel gaat als een iPad.

Het besturingssysteem heet nu Catalina (2020). Upgrades zijn gratis!

De (gratis meegeleverde) office programma's van Apple zijn eigenlijk veel beter dan het gratis OpenOffice. Keynote (PowerPoint) werkt super snel. Ook Pages (Word) is een prima programma. Dat geldt ook voor Numbers (Excel). Je kunt ook altijd de files opslaan in de Microsoft formaten voor het uitwisselen met Windows gebruikers. Ook het openen van Microsoft documenten gaat probleemloos.
Nu gebruik ik voor filmen altijd het Apple programma Final Cut Pro, dat ik tegelijk met de iMac 27inch heb gekocht (voor-geïnstalleerd). Een beter alternatief is er niet.